CDMA технологията и мобилното предаване на данни

От REVO Pad 29 май 2014 5868 прегледа

CDMA и GSMТерминът CDMA е съкращение от „Code Division Multiple Access”  и е метод, който се използва от много комуникационни стандарти в индустрията. Трябва да отбележим, че заедно с GSM или „Global System for Mobiles” това са двете най-популярни радио системи в мобилните телефони и респективно модерните смартфони на пазара. Въпросната технология позволява различни предаватели да изпращат едновременно сигнал през един единствен канал за комуникация.

По този начин няколко потребителя могат да споделят една честота, а за да се постигне този ефект CDMA използва специален метод с разширен спектър и допълнителна кодираща система, при която всеки трансмитер има собствен уникален код. В момента този стандарт намира масово приложение в индустрията и е неизменна част от съвременните мобилни устройства. СDMA е много по-функционална и гъвкава технология от GSM и в голяма степен 3G мрежите използват именно този стандарт.

Трябва да отбележим, че WCDMA е определяна от мнозина като 3G версията на GSM технологията. Максималната скорост за пренос на данни при стандартната версия на CDMA е само 3,6Мbps, а при нея данните и гласовите пакети се разделят от уникални кодове, които се предават след това с помощта на широкочестотен диапазон.

Qualcomm е една от първите компании, която започна да експериментира със CDMA и допринася за навлизането и в индустрията. В голяма степен този стандарт се конкурира директно с GSM технологията, но губи тази битка, тъй като неговия конкурент намира много по-голямо приложение в глобален мащаб.

Една от причините за това е, че се използва по-масово от мобилните оператори, а също и заради международните договори за роуминг. Все пак CDMA позволява много хора да използват своите устройства едновременно, за да получават сигнал в един и същи канал за комуникация и е важна предпоставка за навлизането на високоскоростните 4G мрежи, които използваме днес.

Сподели