Еволюцията на Android през годините

От REVO Pad 23 юли 2014 4783 прегледа

Еволюция на AndroidАndroid OS извървя доста дълъг път, за да се превърне от алтернативен софтуер в най-популярната мобилна операционна система на пазара. Платформата е само на шест години, но това е време, което в технологичната индустрия има много по-различни измерения. Придобиването на основаната от Анди Рубин компания, Android Inc. от Google постави началото на ера, която и днес доминира тази все по-атрактивна и доходоносна пазарна ниша.

Голямата част от анализаторите тогава оставаха доста скептични относно възможността този софтуер да постигне успеха, който създателите му очакваха от него. Негативните им прогнози, обаче се оказаха безпочвени, тъй като днес над 1 млрд. мобилни джаджи оперират с Android OS.

Google подпомогнаха развитието на този проект, като обявиха, че ще стимулират с $10 млрд. разработчиците, които започнат да пишат приложения за платформата. T-Mobile G1 бе първият смартфон с операционната система, а сега осем години по-късно интерфейса ѝ вече претърпя впечатляваща еволюция.

 

Android 1.5 Cupcake
1. Android 1.5 Cupcake

Първата стабилна версия на Android OS включваше виртуална клавиатура и възможността автоматично да се зареждат мултимедийно съдържание в YouTube и Picasa. Платформата също така се отличаваше с подобрения в работата на камерата и усъвършенствана система за засичане на обекти с GPS. Cupcake постави началото на революцията, която тя предизвика в технологичната индустрия и  е основна причина да можем днес да купим достъпни, многофункционални и бързи устройства като продуктите на RevoPad.


 

Аndroid 1.6 Donut

2. Аndroid 1.6 Donut

Google продължиха да надграждат своя софтуер с премиерата на втората версия на мобилната си операционна система. Благодарение на нея потребителите вече можеха да използват отделно поле за търсене в интернет и вградената памет, а също и гласови команди, което бе доста сериозна иновация за онова време. Android 1.6 Donut също така включва индикатор за живота на батерията, поддръжка за Text-To-Speech превод и комбинираше в едно Camera и Gallery приложенията, за да улесни потребителите в работата им.

 

 

 

 

 

Android 2.0 Éclair

3. Android 2.0 Éclair

Еволюцията продължи с пълна сила и с тази итерация на Android OS, която се отличаваше с изцяло нов интерфейс на браузъра и поддръжка за HTML5. Компанията включи още допълнителни функции към преинсталирания календар, както и възможност за работа с няколко акаунта за синхронизация на имейл кореспонденцията и списъка ни с контакти и е оптимизирана за Bluetooth 2.1 OS.

 

 

 

Android 2.2 Froyo4. Аndroid 2.2 Froyo

Ключово подобрение тук е включването на Аdobe Flash 10.1, а също и опцията за създаване на „горещи точки“ или споделянето на връзката при Wi-Fi мрежи. Потребителите можеха да се възползват и от новия “Widget Guide”, който да ги информира за пълния списък с подобрения в Froyo OS.

 

 

 

 

 

Аndroid 2.3

5. Аndroid 2.3 OS

В продължение на дълго време това бе най-използванта версия на платформата, която ни предложи изцяло променена визия, която значително ускори и улесни работата с любимите ни устройства. Другите ѝ характеристики включват ключовата днес Copy/Paste опция, както и възможността да провеждаме обаждания директно от интернет.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аndroid 3.0 Honeycomb

6. Аndroid 3.0 Honeycomb

Популярността на таблетите принуди Google да създаде платформа, която е специално създадена за по-големите им дисплеи. Android 3.0 OS изведе мултитаскинг възможностите на изцяло ново ниво и ни предостави допълнителни функции за управление на нотификациите, персонализация на началния екран и нови уиджети. Honeycomb OS не постигна успеха, който компанията очакваше, за което не помогна и вградения съпорт за трансфер на файлове на домашните ни компютри.

 
Android 4.0 Ice Cream Sandwich

7. Android 4.0 Ice Cream Sandwich OS

Новият шрифт Roboto и функции като Wi-Fi Direct, Bluetooth HDP и Android Beam бяха ексклузивните подобрения на Android 4.0 OS. Собствениците на смартфони и таблети с нея също така можеха да управляват съдържанието си като го подреждат в различни папки, отметки в браузъра, а също и да заснемат по-добри снимки от камерите си.

 

 

 

 

 

Android 4.1 Jelly Bean

8. Android 4.1 Jelly Bean OS

Jelly Bean OS се отличава с по-бърза система на ъпдейти на отделните приложения, подобрения в технологията Android Beam и опцията за промяна големината на уиджетите на началния екран. Все пак най-добрата функция бе интеграцията на гласовата услуга Google Now, която освен всичките си предимства може да работи и в офлайн режим, което е чудесно подобрение за таблетите и смартфоните, които я използват.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аndroid 4.4 KitKat

9. Аndroid 4.4 KitKat OS

Устройствата с нея предоставят възможност за безжично принтиране на файлове и извършване на много повече взаимодействия и команди на интерфейса. Платформата е създадена и с идеята да оптимизира начина, по който функционира сензорния дисплей и хардуера на устройствата, за да ни гарантира максимални възможности за мултитаскинг. Друго подобрение е включването на поддръжка за Bluetooth MAP.

Сподели