GSM постави основата за съвременните Смартфони

От REVO Pad 10 септември 2014 5451 прегледа

GSMGSM е съкращение от Global System for Mobile Communications, а в самото начало пълното наименование е било Groupe Spécial Mobile. Разработката на стандарта започва през далечната 1982 година от няколко международни телекомуникационни организации, които формират Groupe Spécial Mobile със седалище в Париж (Франция, не Тексас). Така започва развитието на една бурна индустрия, която с гордост може да се похвали с флагмана си на 2014 г. RevoPhone K850 KitKat. GSM ли е RevoPhone K850? Не, разбира се. Той е повече компютър, но ако нямаше GSM, сега нямаше да може да се похвали със своята многофункционалност.

Тук ще споделим с вас няколко интересни факта за GSM стандарта, за развитието, както и за мобилните телефони наричани GSM-и за еволюцията на техните функционалности и цени.

Общото между GSM и Revo е че и за двете думи Париж e роден град. В Париж се ражда GSM, в Париж се ражда и Революцията. Е, ние в Revo влагаме малко по-друг смисъл - Революция в технологиите.

Ето какво даде GSM стандарта на съвременните технологии:

Global System for Mobile Communicаtions промени начина на комуникация

При всички положения можем да кажем, че една от най-значимите иновации, която промени начина, по който комуникираме днес е навлизането на стандарта Global System for Mobile Communicаtions (GPS). Благодарение на него, Европейския институт за стандартизация в съобщенията (ETSI) успя да отстрани проблема със създаването на една система за телефония, която да се използва на територията на цяла Европа. Вероятно не знаете, но първата мрежа, която използва GSM технологията започна да функционира още през 1988г. във Финландия и се наложи да изминат доста години преди тази иновация да е достъпна за всички нас.

Тя е свързана с работата на второто поколение стандарти мобилна за комуникация, а устройствата с тях са оптимизирани за работа в четири различни честотни диапазона: 850MHz, 900MHz, 1800MHz и 1900MHz. Технологията се отличава с много предимства пред предшестващите я 1G мрежи, позволявайки пренос на мултимедийни данни, извършване на гласови обаждания и изпращане на популярните днес кратки текстови съобщения (SMS). Трябва да отбележим също, че гарантира и много по-ефективен 1метод да се извършват повече разговори, като се използва същото количество мобилен трафик.

Ниска консумация на батерия и многобройни функционалности и приложения

Друго важно предимство на GSM е, че стандарта е създаден, за да може устройствата с него да консумират много по-малко количество енергия. Днес именно батерията е един от най-ключовите фактори при покупката на дадена мобилно джаджа. Самата инфраструктура също така е много по-евтина, заради навлизането на новите технологии, в сравнение с 1G мрежите. Ако се замислим реално нямаше да можем да изпратим нито едно съобщение, да звъннем, на когото и да е, ако не беше GSM стандарта, а да не говорим за имейлите, облачните услуги, социалните мрежи и стрийминг услугите в интернет, с които сме свикнали толкова много днес.

Мобилните ни устройства се промениха изцяло с този стандарт благодарение на възможността да създаваме, редактираме или споделяме лесно клипове и видео материали, както и да провеждаме конферентни разговори. Функции, които сега ни се струват абсолютно задължителни, но и иновации, чиято основа постави именно навлизането на GSM мрежите, което важи за пътуването в чужбина и идеята устройствата ни автоматично да се свързват към мобилните клетки в страните, в които пътуваме. Ако не беше тази технология нямаше да можем да използваме атрактивните днес смартфони и таблети във вида, който ги познаваме, както и да извлечем максималното от разнообразните им функции.

Проверката на Facebook профила ни, стартирането на интересно видео в YouTube, прегледа на ежедневния поток от новини, качването на снимка в Instagram или други приложения нямаше да представляват сърцето на функционалността на смартфоните и таблетите ни, ако не бяхме минали през тази закономерна еволюция на съвременните технологии.

Сподели