Как да изберем подходящ таблет?

От REVO Pad 15 юли 2014 13584 прегледа

RevoPadНякои хора все още не знаят какво е таблет. Ние ще го обясним като мостът между смартфоните и лаптопите. Устройствата представляват интересна комбинация съчетаваща в себе си компактния размер на смартфоните с по-мощния процесор, характерен за лаптопите. Но вместо всеки път да се борите с тежкия Windows, таблетите тежат доста по-малко и притежават операционна система фокусирана върху сензорите и докосването. Преносимото устройство е мощен инструмент, който в последно време се превърна в пръв приятел на човека. Как обаче да изберем таблет? Колкото и странно да звучи избирането е индивидуално. Нека ви дадем кратки насоки преди да закупите такова устройство:

Първо определете за какво ви е необходим таблет.

Помислете за какво ще използвате таблета си. Ще гледате ли филми? Ще обработвате документи? Ще сърфирате в интернет? Ще четете статии или книги? Ще използвате по-тежки програми? Имате ли нужда от клавиатура? Може би стилус? Трябва ли ви добра камера? Също както при смартфоните и лаптопите, и тук имате различни варианти за размера и характеристиките на устройствата. За това първо трябва да определите кое е най-важно за вас. Според това, което искате вашият таблет да може, ще определите какъв модел трябва да си купите.

Малко повече за операционните системи:

Първо трябва да определите за какво ще използвате таблета си. Дали ще е за за бизнес или за лично ползване. Според това избирате операционната система. Тя е сърцето на вашият таблет, това, което виждате, когато отключите екарна. Има няколко вида операционни системи, като всяка от тях има своите предимства и недостатъци.

iОS това е операционна система, разработена от Apple и се използва само на техните устройства. Тя е изключително лесна за научаване, като използваният интерфейс се основава на концепцията за директна манипулация, използване на мултитъч жестове. За тази операционна система са разработени множество приложения и игри, които можем да закупим от AppStore-а, от там може да инсталирате и техните безплатни демо версии. iOS е много подходяща за лично ползване, но също така е предназначена и за хора, които се нуждаят от преносим компютър, с който да работят.

Microsoft Windows 8 най-мощната операционна система за таблети. Това е пълната версия на Windows, която хората използват на персоналните си компютри вече години наред, но най-новата версия е модифицирана от Microsoft за устройства със сензорен екран. Промяната в интерфейса е спорна, но новият вариант е изключително подходящ за таблети. Това е единствената версия за таблети, която може да работи с пълната версия на Microsoft Office. Като допълнение, тази версия включва в себе си всичко, което е създадено за Windows 7 и по-ранни версии. Поради тази причина много от нещата не са променени въпреки еволюцията към сензорните екрани, затова понякога може да са ви необходими мишка или писалка за по-лесна комуникация с устройството.

Това наистина е единственият вариант за хората, които имат нужда да използват много тежки приложения на таблета си или играят игри с много високи изисквания, но не е подходяща за почти всички останали, тъй като операционната система е много тежка и заема много от вътрешната памет на устройството.

Google AndroidAndroid е операционна система базирана на Linuxkernel, разработена от Google и е с отворен код. Най-предпочитаната операционна система от производителите на мобилните устройства, тъй като възможностите и могат да задоволят всяко потребителско желание. Андроид има не просто хиляди безплатни приложения, но дава възможност за пълна персонализация. Можете да добавите към устройството си динамични тапети, алтернативни клавиатурни подредби и да инсталирате всякакви приложения от Google Play с цел да го направите свой пръв приятел. Също така можете да откриете и приложения, форматирани да работят на големи екрани с висока резолюция. Тези смартфон приложения изглеждат добре и на по-малките екрани на таблетите. Андроид устройствата се интегрират безпроблемно с разнообразните услуги на Google. Хората все по-често използват своите мобилни устройства за да са онлайн, а в Интернет Google доминира. Google Docs, Gmail, Google Drive, Google Maps, Google Music, Google+, Google Chrome и много други. Поради безкрайните си възможности, RevoPad също избра Андроид за своите устройства.

Характеристики, които ще искате във вашия таблет:

Когато стигнете до избора на вашия таблет ще откриете, че има огромно разнообразие от характеристики. Ето някои съвета какво трябва да търсите в следващия си таблет.

Размер на екрана – Има голямо разнообразие от размери за таблети, от 7 инча чак до 13 инча. Различни брандове предлагат различни размери, а има и такива, които са се съсредоточили главно върху няколко размера. Въпреки това спокойно можем да отбележим, че 10-13 инчовите таблети са удобни предимно за работа. Не са подходящи, ако смятате да четете от тях в леглото или да сърфирате дълго в интернет. Установено е, че най-често потребителите избират 7 или 8 инчови таблети. Факт е, че това е най-удобният вариант, без значение дали се използва за забавление или за бизнес. Не са твърде големи, нито много тежки. RevoPad предлага няколко модела в този диапазон, като също можем да отбележим, че освен подходящи по размер, таблетите са доста олекотени (около 300гр.) Изключително важно е, когато избирате таблет, дисплеят да бъде с повече цветове и добра резолюция. Колкото по-изчистена е картината, толкова по-малко се натоварват очите ви. Минимумът, който трябва да изисквате е 1024х600 (RevoPad MR798 или RevoPad T10) или 1024х768 (RevoPad N7 Mini S). Ако имате възможност можете да изберете екран с по-голяма резолюция 1280х800 (RevoPad MS760 или RevoPad 8P) или дори 1920х1200. От значение е и типа екран – все още можем да открием устройства с TFT екрани, но повечето производители работят с IPS, а най-новите технологии предлагат LTPS дисплей – RevoPhone K870.

ПроцесорНа пазара все още се откриват устройства с едноядрен процесор. Ако желаете да използвате таблета си основно за браузване или като фоторамка ще ви свършат чудесна работа. Все пак препоръчваме да изберете устройство с поне двуядрен процесор. Така дори при няколко отворени приложения вашият таблет няма да се забавя. Ако ще играете игри се ориентирайте към четириядрените модели. Най-новите технологии предлагат осем ядрени процесори. При тях работата се разпределя между повече ядра и така изразходват по-малко енергия, съответно батерията ви издържа доста повече време. Принципът е, че колкото повече ядра има един процесор, толкова по-бързо работи. Да не забравяме, че технологиите се развиват бързо и ако сега двуядрен процесор ви се вижда добре, то след 2 години вероятно няма да е достатъчно мощен за новите приложения.

Връзки Таблетите, които можем да открием на пазара, могат да бъдат или Wi-Fi или с вграден 3G модул. Да, тези с 3G модул са с предимството за провеждане на мобилни разговори и вградена GPS навигация, но са на доста по-високи цени. А и понякога изглежда малко странно да се провеждат разговори от устройство с 7-инчов дисплей, например. Ако все пак държите на тази функция можете да използвате слушалки или bluetooth устройство. Друго предимство на 3G вариантите е, че можете да поставите SIM карта вътре, с която ще имате интернет навсякъде. За сметка на това почти всички Wi-Fi таблети могат да използват външни модеми за интернет, чрез преходник. Е, да, има едно кабелче, което ще стои от едната страна, но пък защо да давате 100 лв. повече, при положение, че изпълнява същата функция? Въпрос на избор. Освен това трябва да признаем, че България е от малкото страни, в които има свободни Wi-Fi мрежи почти навсякъде. Нашият съвет е: помислете къде най-често ще използвате вашия таблет. Ако сте вкъщи, в офиса или на обществени места със свободни Wi-Fi зони  – спокойно можете да си спестите от цената и да се възползвате от Wi-Fi моделите. Ако ще използвате таблета предимно за работа или пък пътувате често – ориентирайте се към 3G вариантите.

А сега оставете вашето устройство да ви пренесе в дигиталния свят!

Сподели