Как да подобрим скоростта и производителността на Android с ART

От REVO Pad 07 октомври 2014 10602 прегледа

ArtКлючът към ускоряването на работата на вашия смартфон се нарича ART.

Ако вече сте пробвали смартфона RevoPhone K850 Octacore KitKat, то сте се уверили в това колко успешна е комбинацията от осемядрен процесор и 1GB RAM с оглед на бързата работа на устройството. Въпреки това, операционната система Android има навика да се забавя и това е факт известен дори на Google. За щастие програмистите занимаващи се с платформата вече от поне две години работят върху нов метод за управление на приложенията наречен ART (Android Runtime).

Най-просто казано, ART събира приложенията не по време на тяхното използване, а още по време на инсталирането им. Това означава, че инсталираните приложения се държат почти като нативен софтуер, зареждат се по-бързо и използват по-малко батерия. Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Всъщност, факт е, че ART все още е експериментален метод и докато не се сдобие с финална версия, не можем да очакваме каквито и да е предвидими резултати. И все пак, фактът, че смартфонът ви поддържа KitKat ви позволява да пробвате този иновативен метод. Вижте как:

Превключване към ART

За да превключите в режим ART първо трябва да активирате опциите за програмисти. Това става в менюто Настройки> За телефона (Settings> About phone). Намерете така наречения Build number и го натиснете с пръст седем пъти. След това, в Settings> Developer изберете Select Runtime и след това Use ART. Натиснете ОК и изчакайте смартфонът ви да се рестартира. Докато чакате, ще ви излезе съобщение, че „Android се ъпгрейдва” – това означава, че приложенията и услугите, които ползвате, са започнали да се оптимизират.

Какво казват специалистите за ART

Промяната в скоростта на смартфона ви може да варира от напълно осезаема до почти незабележима. Според изследвания на Vellamo, например, ART прави смартфона ни само 1% по-бърз. Специалистите на Linpack, от друга страна, са отчели 24% по-висока производителност и бързина. И двете проучвания са сравнявали ART с Dalvik – досега използвания метод за оптимизация.

ART не е за всеки

Вероятността смартфонът ви да ускори работата си, все пак, е голяма. Напълно възможно е, обаче, изобщо да нямате нужда от подобна оптимизация. Ако използвате смартфона си главно за слушане на музика в Spotify или писане с приятели в WhatsApp, едва ли ще имате нужда от подобен режим на работа. Имайте предвид, също, че ако сте инсталирали някакъв специален ROM в смартфона си, той може да се окаже несъвместим с ART. Преди да превключите към този режим, уверете се, че използвате наскоро обновен CM или AOSP ROM.

Сподели