Как да зареждаме батерията на своя Андроид

От REVO Pad 12 юни 2014 43358 прегледа

Или няколко полезни съвета за първото, както и за по-нататъшното зареждане на вашето Андроид устройство

 

Батерия на Андроид устройствоВсеизвестно е, че Андроид устройствата са доста големи консуматори на енергия. Изключени от зарядното устройство повечето Андроиди (таблети или смартфони) с интензивно до нормално експлоатиране, изкарват не повече от ден и половина или максимум два, докато бъдат сложени отново за презареждане. Това прави тока в батерията изключително ценен. Издръжливостта и пряко зависи както от процесите и програмите, които инсталираме и вървят на устройството ни, така и от нейното добро техничестко състояние и правилно експлоатиране. В момента при съвременните Андроиди се използват два типа батерии – литиево-йонни и литиево-полимерни. Разлика в поддръжката на двата типа батерии почти няма, за това в няколко прости стъпки ще ви дадем основните съвети как да стопанисвате батерията на вашето устройство, при положение, че тя е един от двата гореспоменати типа.

 

Първото зареждане

 

Грижата за доброто здраве на батерията ви трябва да започне именно с него. Един от най-задаваните въпроси на консултантите при покупка на таблет или смартфон е „Как да заредя батерията си първия път?“. И понеже теориите и легендите за „първото зареждане“ са много и различни, още от зората на мобилните устройства, тук идва нашия ред да отговорим адекватно, точно и правилно на този въпрос. Първото зареждане на батерията е най-важното за нейната пълноценна производителност. То трябва да настъпи, когато фабричният заряд на таблета или смартфона ви бъде изтощен до момента, в който на екрана се изпише познатия надпис „Включете зарядното устройство“ (или подобен). В този момент, преди да сте изчакали да е паднала до край батерията, е нужно да включите зарядното устройство и да изчакате тя да бъде заредена до 100% заряд. Препоръчително е докато трае зареждането да не боравите с устройството. При никакви обстоятелства не трябва да прекъсвате зареждането докато заряда не достигне 100%. След като вече сте заредили батерията до край, ако желаете можете веднага да прекратите зареждането й и да ползвате свободно Андроид джаджата си.

 

Забележка: Първото зареждането на батерията по 12 или повече часа, както много некомпетентни източници твърдят не е необходимо. Във всяко съвременно Андроид устройство има вграден интелигентен контролер, който регулира заряда протичащ към батерията. Веднъж щом тя достигне сто процентния си капацитет от заряд, контролера прекратява зареждането на момента. Което логично обезмисля 12-часовото зареждане.

Регулярно зареждане

 

Регулярното зареждане – Трябва да знаем, че първото зареждане е само първата (но както казахме най-важна) стъпка към технически здравата и издръжлива андроидска батерия. Но ако имаме желанието тя да издържа повече и да бъде в добро техническо здраве дълги години наред, ще трябва да се погрижим всяко следващо зареждане да бъде съобразено с няколко елементарни правила. Най-важното от тях е да не позволявате тя да пада до край, т.е. до положението, в което поради липса на заряд ще се изключи устройството Ви. Това вреди изключително много на здравето на батерията и би могло да скъси нейния живот и издръжливост. За това, препоръчваме ви при възможност да изключвате ръчно андроида си преди достигането на 0% заряд на батерията, за да избегнете принудителното му автоматично изключване. За да поддържате добрата техническа изправност на батерията, както и за да държи по-дълго време заряд, ви препоръчваме да зареждате устройството си преди то да е сигнализирало за изтощена батерия. Обикновено операционната система Андроид е програмирана така, че когато заряда на батерията падне до 15% да изведе съобщение както и сигнал за слаба батерия. За да издържи обаче батерията ви повече след следващото зареждане, не изчаквайте този сигнал. Имайте в предвид, че ако оставите батерията да падне под 15%, след зареждането е възможно се изтощи по-бързо от обикновено. За това препоръчваме при възможност да зареждате андроид джаджата си когато достигне заряд от около 30-35%, за да издържи възможно най-дълго време до следващото и зареждане. Друга важна особеност е да зареждате при възможност батерията винаги до 100%, като не я изключвате от зарядното устройство преди това. Зареждането и за малко и до някъде съвсем не влияе добре на техническото и състояние. А доброто и техническо състояние пряко влияе за по-дългия и живот, както и спомага значително за това да изкара колкото се може повече с едно зареждане.

Спазвайки горепосочените полезни съвети, ще имате възможност да подобрите значително издръжливостта на вашата батерия. А няколкото часа в плюс прекарани пред любимия ви таблет или смартфон вярваме, че винаги ще са ви от полза. Все пак купувайки таблет или смартфон, препоръчваме ви да изберете такъв с по-мощна батерия, което от своя страна ще ви гарантира и повече работни часове. Подобен пример за мощна и издръжлива батерия е на таблетът на единствената българска марка за Андроид устройства - Revo Pad N7 Mini S. Неговата батерия е цели 4000mAh, което гарантира до 5 часа работа с таблета с едно зареждане или няколко дни работа в stand by режим или смесено ползване. Съвременните Андроид устройствата предлагащи над 3000mAh батерия все още са твърде малко, което превръща гореспоменатия модел на Revo в един от водещите модели на пазара, предлагащи толкова мощна батерия. И все пак – независимо от вида, марката и модела на вашата Андроид джаджа, издръжливостта и живота на батерията и ще зависят до голяма степен от начина по който ще я експлоатирате.


Сподели