Какво е 3G интернет

От REVO Pad 19 май 2014 15431 прегледа

3G интернет3G е съкращение на „трето поколение на мобилните телекомуникационни технологии“ или иначе казано „мобилен интернет“. 3G услугите осигуряват пренос на информация, който е стандарт от години за мобилните телекомуникации. Най-често се използва за приложения като: безжичен интернет, телефония, мобилен достъп до интернет, видео разговори и мобилна телевизия. Има следващо поколение 3GPP Long Term Evolution или за кратно (LTE) и заедно с това в момента се развива 4G технология, която ще предоставя още по-високи скорости на достъп, близки до тези на  Wi-Fi мрежите.

Какво представлява 3G стика?

3G стик / донгъл или модем/ е преносимо устройство, което се включва към USB порт, за да се свърже към 3G мрежа / интернет. В него има мобилна карта с достъп до интернет , която може да бъде подменена с друга.

3G Интернет за моя таблет?

Свързването към 3G интернет е също толкова лесно, колкото и към Wi Fi мрежа. На практика е идентично. Има няколко опции за свързаност, касаещи таблетите: само 3G, само Wi-Fi или комбинирано. Ако таблетът притежава слот за SIM карта, устройството може успешно да се свърже с 3G мрежа, чрез използването на карта с достъп до интернет. Едновременното използване на 3G и Wi-Fi модулите е възможно.

Ако устройството ви има само Wi-Fi модул, за да се свържете към 3G интернет, може да използвате 3G USB стик. За неговото инсталиране ви е необходим OTG USB кабел / преходник.

Предимства и недостатъци

Основното предимство на Wi-Fi мрежата е многократно по-бързата връзка с интернет. Като недостатък можем да отбележим необходимостта да сте в близост до Wi-Fi рутер. В някои зони има голям брой мрежи, поради което, връзката става бавна и нестабилна. В тези случай притежаването но 3G модем е от полза. На практика 3G е нещо като "Wi-Fi навсякъде", което означава, че осигурява достъп до интернет посредством същите радио клетки, носещи GSM сигнала за мобилните телефони. 3G мрежата ни дава възможността да останем свързани с интернет, там където няма Wi-Fi, а това е необходимо за по-социално ориентираните приложения като WhatsApp, Viber, Facebook, Instagram. Недостатъка – скоростта е бавна и в повечето случаи е ограничена от месечен трафик, след изчерпването на който, връзката става почти неизползваема. На кратко - 3G интернетът върши работа предимно за четене на статии, писане на мейли или ползване от приложенията на таблета. Таблетите от семейство RevoPad, които имат вграден 3G модем са RevoPad 8P 3G и RevoPad R7, както и осемядреният смартфон RevoPhone K50.

Сподели