Какво e LTPS дисплей

От REVO Pad 22 май 2014 9426 прегледа

LTPSДисплеите на мобилните устройства претърпяха невероятна еволюция през последните няколко години. Важно е да знаете, че компаниите залагат на различни технологии в разработването на своите продукти, а между тях има доста разлики. Смартфоните работят с LTPS, AMOLED, SLCD, IPS и TFT LCD дисплеи, а избора на подходяща джаджа, която да отговаря на нуждите ви може да е доста трудна задача.

Едно от първите неща, които трябва да обмислите е именно какъв дисплей искате да има новото ви устройство. LTPS е една от иновациите, която постепенно набира сила и се превръща във все по-важен фактор за развитието на цялата индустрия. Ето и кои са предимствата на дисплеите, произведени с този процес:

Какво представлява термина LTPS

LTPS е съкращение от “Low Temperature PolySilicon”, което представлява уникален производствен процес за разработване на активни LCD матрици oт последно поколение. Дисплеите, които използват тази технология са изградени от миниатюрни силициеви кристали, които са създадени при ниски температури и имат честота от 99,9999%.

Благодарение на това те могат лесно да се прикрепват към стъклената подложка и така да намалят размерите на самия панел. Трябва да отбележим също, че с този процес могат да бъдат създавани LCD и AMOLED дисплеи, които вече намират широко приложение в индустрията.

Предимства на LTPS дисплеите

Вече споменахме, че дебелината е едно от силните качества на LTPS дисплеите, но те също така премахват и необходимостта от допълнителни хардуерни компоненти, които да контролират работата им. От своя страна това намалява консумацията на енергия на устройствата, които ги използват и респективно до по-дълъг живот на батерията.

Teхнологията също така гарантира, че електроните ще се движат 100 пъти по-бързо, в сравнение с дисплеите от аморфен силиций (а-Si). Ниските температури за производството им позволяват да се използват специални пластмасови материали, което допринася за по-ниската им производствена цена и по-гъвкавите форм фактори. Комбинацията от всички тези компоненти води и до много по-наситени, ярки цветове и висока плътност на LTPS дисплеите.

Бъдещето на LTPS дисплеите в индустрията

В момента има три компании, които инвестират най-сериозни средства в разработването на тази технология и това са Japan Display, Sharp и LG Display. Иновациите в LTPS дисплеите вече им позволяват те да осигуряват плътност от над 300ppi, което е напълно подходящо за включването им в съвременните смартфони и таблети. Анализаторите очакват 44% от панелите в индустрията да използват този производствен процес до края на 2014г. като тази стойност ще се увеличи до 51% в следващите пет години.

Осемядреният таблет RevoPad R7 е с LTPS MultiTouch дисплей, за да се наслаждавате на по-ярки цветове и по-издръжлива батерия.

Сподели