Какво е Операционна система

От REVO Pad 02 януари 2014 3636 прегледа

          Операционната система е софтуерният код, който ви позволява да общувате с парчето скъпоценни материали, което държите в ръцете си. При добрите операционни системи, каквато е Android  това общуване върви гладко и без особени усилия. Именно това прави мобилните устройства, сред които и таблетите RevoPad особено популярни и удобни за ползване.

           Операционните системи са създадени от хора. Хора, като нас, които са положили услилия да направят общуването ни с хардуера лесно и приятно. Е това е така при добрите операционни системи. Кои операционни системи са добри? Добри са тези операционни сиртеми, които вие определите като такива. Без условно. Нямадруго мнение. В ерата на мобилните устройства потребителят е този, който казва кое е добро и кое не толкова.

           В същност той не казва нщо. Той просто не ползва това, което не му харесва или не е удобно. Операционните системи са доста сложни като софтуер и като философия. Те са резултат от много усилия и грешки. Добрата новина е, че те стават все повече потребителски ориентирани. Т.е. вече писането на код не е самоцел, а е насочено към удеолетворение на потребителските нужди - лесно управление на устройствата, споделяне на съдържание, интерфейси удобни за общуване с човека.

         Да това е факт -с помощта на Android таблетите RevoPad ви позволяват да диктувате текст и да го изпращате по e-mail, да споделяте снимки, да редактирате видео, да смятате, рисувате, daсподеляте местоположението си и още много други полезни функции.

        Една операционна система се състои от две основни части: Ядро (на английски: Kernel) и Обвивка (на английски: Shell)

         Ядрото се грижи за абсолютно всички процеси, които се изпълняват, както и за комуникацията с наличните устройства. То осигурява работата на обвивката и на приложните програми (apps). Обвивката служи за връзка между потребителя и ядрото. Тя може да бъде както графична, така и код. Операционните системи  използват и друг вид системен софтуер, който обаче не е част от самата операционна система — драйверите. Те служат за връзка между ядрото на операционната система и съответните физически устройства или хардуера.

        Самата операционна система  има вградени драйвери за определени устройства като процесор, временна памет- RAM, Сторидж (енерго независима памет) и др., които осигуряват нейната работа.

        Всяко комбютърно устройство има и две нива операционни системи. Едното е базово и е силно зависимо от хардуера на устройството - BIOS (Basic Input Output System ) а другото е същинската операционна система.

Сподели