Какво е таблет

От REVO Pad 26 януари 2014 6804 прегледа

     За първи път идеята за таблета се появява през 1971 година. Устройството скицирано тогава носи името Dynabook и съдържа в себе си почти всички функционалности познати днес. Необходими са почти 40 години сериозни технологични иновации за да видим тази идея на живо днес. Сега таблетта заема мястото между смартфона и лаптопа.

Основнио това място се определя от размера на устройствотои производителността. За универсална метрика наразмера се приема диагонала на екрана на таблета. Като мерна единица се е наложил инча ( 1 инч е равен на 2.54 см.). Най-популярният размер таблети е 7 инча. Причината за това е, че този размер е идеален за възприемане на информацията и от друга страна максимално компактен и лек. По-големите модели са предпочитани за гледане на филми игри и други.

Размера на екрана е основен параметър приизбора на таблет. След това идва типа на екрана. От типа на екрана зависи качеството на изображението, коетоще видите (вижте повече за типовете екрани в други наши постове) Следващ по важност е процесора, по-точно неговата производителност. Основната архитектура на процесорите използвана в таблетите RevoPad е ARM. Очакваме също така и таблети с процесори Intel.

След процесора идва операционната система. Най-популярната операционна система за мобилни устройства днес е Android. Таблетите RevoPad са базирани на операционна система Android.


След операционната система идяат възможностите за връзка на таблета с външния свят. това са интерфейсите - WiFi, WWAN (Wireles Wide Area Network или познато като 3G, което е вярно, когато стандарта е 3G и не е вярно за всички останали случаи), BlueTooth, LAN (да има и таблети с LAN) USB, HDMI, слот за външна памет, аудио жак и други.

Таблетите с размер на екрана около 7 инча и вграден WWAN (радиомодем със СИМ карта) могат да се използват и като телефони от където идва наименофанието Fablet ( таблетофон)- от Fone (Phone) и Tablet.

Важен параметър за работата на таблета е обема на оперативната памет или RAM. При нея важи правилото колкото е повече, толкова таблета е по-производителен. Флаш паметта е енерго независима памет която се използва за съхраняване, както на системна информация, така и на потребителските файлове - снимки, видео, текстове, таблици.

В следващи наши постове ще разглдаме детайлно основните компоненти на таблетите.

Сподели