Какво представляват сензорите за пръстови отпечатъци в смартфоните

От REVO Pad 03 септември 2014 5536 прегледа

Какво представляват сензорите за пръстови отпечатъци в смартфонитеС всеки изминат месец смартфоните ни стават все по-функционални джаджи, които променят изцяло начина, по който прекарваме ежедневието си и откриваме приятелите си и информацията, от която се нуждаем в интернет. Именно това са устройствата, които в най-голяма степен се възползват от най-новите иновации в индустрията.

Всеки нов модел на водещите компании вече има все по-мощен хардуер, по-бърз процесор, по-впечатляваща камера и по-голям дисплей. От своя страна това са тенденции, които не само ще променят възможностите на смартфоните, но ще ни улеснят значително и в нашата работа с тях.

Вече видяхме първите модели на пазара, които имат сензори за пръстови отпечатъци и се очаква това да е характеристика, която постепенно ще става все по-важна за големите компании. Разбира се, както всеки един компонент на мобилните ни устройства тя крие своите положителни и отрицателни страни. Ето и какви са причините да обърнем по-сериозно внимание на тази иновация:

1. Какво представляват сензорите за пръстови отпечатъци

Водещите производители вече започнаха да насочват все повече вниманието си към тази иновация в своите нови модели. Популярните компании обикновено вграждат тези миниатюрни чипове директно в Home бутоните на устройствата си. По този начин само с едно движени на пръстта си можете да отключвате дисплея, като в същото време намалите до минимум възможността някой друг да може да се рови в менюто и файловете ви. Брандовете също така позволяват на един смартфон да се регистрират няколко различни отпечатъка на различни хора, които ще имат достъп до съдържанието в смартфоните.

Някои от сензорите на съвременните устройства използват специално покритие от сапфир, което ги предпазва от одраскване. Самият чип е разработен така, че да разпознава отпечатъците под всеки един ъгъл, което допълнително подобрява работата с него. Сензорите могат да се програмират, за да извършват и други задачи, като например отваряне на дадени приложения или папки със съдържание. Самите данни от тях се съхраняват директно в хардуера на устройствата, а не в облачните услуги на компаниите или в интернет, за да се гарантира максималната поверителност на данните на потребителите.

2. Защо се използват

Използването на биометрични технологии за достъп до смартфоните ни се смята от мнозина анализатори за много по-сигурен метод от класическите пароли. Подобна система например представлява алтернативно решение на възможността чужд човек например да погледне зад гърба ви и да прочете кода за достъп до вашето устройство. Отпечатъците са уникални за всеки един от нас, което означава, че никой освен собственика на дадено устройство не може да се логне в него.

Водещите производители също така уверяват, че тяхната функционалност ще се подобрява с течение на времето. Трябва да отбележим също, че използването на двуфакторна автентикация за достъп до популярни онлайн услуги в допълнение към сензорите за отпечатъци предоставя изцяло нови възможности за защита на информацията, която съхраняваме в смартфоните си. Подобни компоненти са само началото на нова ера в съвременните мобилни устройства, която постепенно ще доведе до включването на още повече сензори като например за сърдечен ритъм в бъдещото поколение смартфони на пазара.

3. Кои са предимствата на тази иновация

Сигурността безспорно е водещия фактор, който кара компаниите да експериментират  и включват сензори за пръстови отпечатъци в своите модели. Анализаторите са на мнение, че подобни устройства ще имат все по-голямо присъствие в следващото поколение смартфони. Според тях постепенно те ще се превърнат в абсолютно задължителен компонент на подобни устройства. Другото голямо предимство на сензорите за отпечатъци е, че въпреки основната си функция те позволяват и да отваряте други приложения от менюто си. От своя страна това ви предоставя изцяло нови и полезни възможности за взаимодействие с мобилните ви устройства.

4. Нуждаете ли се от смартфон със сензор за отпечатъци

Доста анализатори продължават да остават доста скептични относно функциите на този тип сензори. Основната им критика продължава да е свързана с факта, че въпреки преимуществата си те не предлагат достатъчно високо ниво на защита, както компаниите твърдят. Все пак трябва да отбележим, че на подобно мнение бяха и много наблюдатели, когато навлизаха първите смартфони със сензорни дисплеи. Въпрос на време е тази иновация да има все по-силно присъствие в бъдещите ни мобилни устройства и това е факт, който се осъзнава от всички водещи производители в индустрията. Всички ние искаме да имаме достъп до най-интересните технологични иновации и покупката на подобен смартфон е само поредната стъпка в опита си да го направим.

Сподели