Какво e Smartphone? Кратка история.

От REVO Pad 13 август 2014 6048 прегледа

смартфонСамо преди няколко години използвахме персоналните си компютри за достъп до интернет, но това се промени много бързо и незабелязано за много потребители. Понятието за т.нар. „умен телефон“ се появи много скоро, но днес е дума, която нито един от нас не осъзнава колко често използва в ежедневието си. Вероятно не знаете, но компанията Ericsson е първата, която въвежда това наименование, което се случва през 2000г.

Постепенно през годините една идея, която на пръв поглед изглеждаше футуристична се превърна в иновация, без което днес не можем. Представете си, че бързате и смартфона ви не е под ръка, едва ли бихте могли да намерите локацията или информацията, която ви трябва.

Началото на иновацията, която промени ежедневието ни

Още през далечната 1994г. технологичният гигант IBM започва да продава на пазара устройство, което се казва Simon Personal Communicator и в голяма степем може да се определи като предшественика на съвременния смартфон. В него са включени иновативни за времето си функции като изпращане на съобщения, факсове, стилус, електронна поща, календар и др.

Ранните етапи на технологията, без която днес не можем

Може би не сте се замисляли, но съвременните смартфони водят началото си от технология, която започва да се разработва още през 50-те години на миналия век. Иновацията, която всички денс е трябвало да изчака 30 години, за да се превърне в реален фактор в ежедневието ни.

Неочакваната еволюция

Mнозина смятаха, че сензорния дисплей е нещо, което няма абсолютно никакво бъдеще, но днес вероятно са на съвсем различно мнение. Тази функция не само се доказа като нещо, от които всички се нуждаем, но и се превърна в характеристика, без която едва ли можем да си представим съвременните джаджи. Възможността да си взаимодействаме по този начин с мобилните ни устройства промени изцяло представата ни за тях.

Какво може един съвременен смартфон

Без съмнение концепцията за тези устройства е да замести изцяло компютрите и да ги превърне в основно средство за достъп до интернет. Смартфоните работят с оптимизиран за тях софтуер имат мощни осемядрени процесори, оперативна памет, която вече приближава на стойностите на лаптопите и камери, които стават все по-усъвършенствани. Достъпът до социални мрежи, видео услуги и съхраняване на голямо количество на данни са абсолютно задължителни компоненти в тях. Снимането никога не е било толкова лесна и приятна задача, както със съвременните смартфони.

Предстои ви пътуване? Вече не е необходимо да се притеснявате как ще се забавлявате през това време, тъй като с тези устройства имате непрестатен достъп до любимите си клипове, филми, игри и приложения. Смартфоните също така са чудесни джаджи, за да получавате непрестанно GPS координати за локацията, до която искате да стигнете. Само с няколко докосвания на дисплея си осигурявате достъп до социални мрежи като Facebook, Twitter и Google+. Слушане на музика, писане на имейли, гледане на видео, търсене в интернет, офлайн навигация и снимане на изображения с висока резолюция са основните предимства на тези джаджи, които можете да получите единствено от съвременните смартфони.

Каква е разликата между телефон и смартфон

В първият вариант имате устройства, които с безжична комуникационна мрежа, радиовълни и сателитни трансмисии пренасят информацията. Благодарение на подобни джаджи, можете да пращате гласови обаждания, мултимедийни съобщения, както и да имате достъп до интернет и да виждате кой ви е писал в електронната поща. Смартфоните извеждат на изцяло ново ниво тази концепция, като ни позволяват да използваме все по-усъвършенствани камери, бързи процесори, тъчскриийн дисплеи с висока резолюция и процесори, които само до няколко години си мислехме, че са част от съвременните лаптопи или персонални компютри.

Предимствата на смартфоните, които всички обичаме

Има ли по-лесно средство да се свържете с приятелите си в социалните мрежи? Aми какво ще кажете за това да имате достъп винаги достъп до навигацията за локациите, които ви трябват? Възможно ли е цялата ви любима музика или видео клипове да са достъпни само с няколко движения? Отговорите са положителни, тъй като това са ключовите функционалности на съвременните смартфони. Най-популярните мобилни платформи като Android OS и iOS ви позволяват да избирате във всеки един момент от стотици хиляди приложения и игри, с които да се забавлявате.

Популярни услуги като Skype, WhatsApp и Viber ви гарантират, че можете винаги безплатно да чатите и провеждате видео разговори с приятелите си, дори без това да натоварва месечната ви сметка. Всеки един смартфон има вграден GPS приемник, с който винаги може да получавате навигация, когато сте в колата и пътувате до непознато място. Камерите на тези устройства премахват напълно възможността да си купувате допълнителен фотоапарат, като тяхната резолюция днес достига до внушителните 41-мегапиксела. Смартфоните ви позволяват също така да синхронизирате винаги своята информация между тях, лаптопа и компютра си, за да бъде винаги достъпна за вас.

Коя операционнна система да изберем?

Android OS е най-популярната платформа на пазарa, но има много потребители, които не са доволни от интерфейсите, с който компаниите променят визията ѝ. Всеки един производител в сектора е разработил собствена т.нар. „кожа“, с която да персонализира и отличи своите модели от конкурентите на пазара. Визията на платформата е създадена, за да ни улесни максимално в работата и е необходимо много кратно време, за да свикнете да работите с Android OS.

Алтернативните предложения включват стриктно наглежданата платформа на Apple или промотираната като лесна за използване Windows Phone OS. iOS е операционна система със затворен код, която впечатлява с бързата си скорост на работа, а и предлага най-голям набор от приложения за смартфони и таблети. Компанията също така я е разработила специално за хардуера на своите устройства и по този начин тя се възползва по най-добър начин от процесора и RAM паметта им.

Microsoft залагат на по-интересна стратегия със своя уникален Metro интерфейс, който ни позволява да работим с т.нар. „Live Tile“ икони. Според компанията, нейната операционна система предлага най-много възможности за персонализация, тъй като потребителите могат сами да променят всеки компонент, както и добавят съдържание на началния екран и Locksreen менюто. Живите икони са най-интересната характеристика на Windows Phone 8 OS, а през следващата година вероятно ще видим и премиерата на гласовата услуга Cortana в Европа. Персоналният асистент е разработен като конкурент на Google Now и Siri, и променя изцяло начина, по който си взаимодействаме с джаджите си.

Разбира се това е ключов елемент от работата на всеки един смартфон и е важно да изберем правилния софтуер. Всяка една операционна система си има предимства и недостатъци, но устройствата на RevoPad са доказателство за това как качеството и ниската цена могат да вървят ръка за ръка.

Сподели