LTE технологията при таблетите и смартфоните

От REVO Pad 28 май 2014 12234 прегледа

lte технологияБързият и лесен достъп до интернет от мобилните ни устройства промени изцяло начина, по който комуникираме с приятелите си. Смартфоните и таблетите ни са изключително подходящи джаджи, с които винаги имаме достъп до хората и информацията, от която се нуждаем. Голяма част от потребителите се опитват да се ограничат до Wi-Fi мрежите, докато други не се притесняват да използват предимствата на 3G връзката, за да бъдат информирани за това, което се случва независимо къде се намират.

Teхнологията LTE е една от последните иновации, която навлезе в индустрията и ни предоставя впечатляващи скорости на интернет от мобилните ни джаджи. На този етап няма друга технология, която да осигурява толкова бърза скорост за достъп до глобалната мрежа. Именно този ключов фактор е предпоставка за нейната все по-голяма популярност към смартфоните и таблетите, които я поддържат. LTE всъщност е съкращение на “Long-Term Evolution”, но също така е популярна още и като 4G.

Въпросният стандарт е базиран на GSM/EDGE/UMTS и HSPA технологиите и е разработен от 3GPP. Подобренията в скоростта в най-голяма степен са свързани с по-усъвършенствания интерфейс и оптимизацията на наличната мрежа. Основната идея при разработването на технологията е да се увеличи капацитета и скоростта за пренос на данни във все по-популярните безжични мрежи, използващи най-модерните стандарти за цифрова обработка на сигнала.

Важно е да отбележим, че 2G и 3G мрежите не са съвместими с LTE, тъй като тя се управлява от отделен безжичен спектър. Технологията осигурява скорост за изтегляне на данни от 300Mbps и за ъплоуд на файлове от 75Mbps, а латентността е едва 5 м. в сек. в мрежата за мобилен достъп. LTE притежава и способността да работи с честоти, вариращи в периметъра между 1,4MHz и 20MHz.

Следващата голяма иновация в развитието на тази технология е LTE Advanced, която гарантира скорост за пренос на данни от 1Gbps, което е доста впечатляваща стойност. Устройствата, които работят с нея са пет пъти по-бързи от моделите, които поддържат стандарта LTE, което е изключително подходящо за стриймване на филми в HD качество. В следващите години ще ставаме свидетели на все по-масовото навлизане на тази технология в глобален мащаб, като броя на страните, изграждащи инфраструктура, която я поддържа ще продължи да се увеличава.

Сподели