Oт GSM до LTE мрежите еволюцията на мобилните стандарти

От REVO Pad 05 септември 2014 8302 прегледа

Oт GSM до LTE еволюцията на мобилните стандартиМетодите за комуникация, с които разполагаме днес са буквално неограничени, което дължим предимно на интернет революцията и популярността на съвременните мобилни устройства, като смартфони и таблети. Първото поколение на настоящите клетъчни стандарти, а именно 1G се появи още през 1981/1982г. и оттогава досега приблизително на всеки десет години ставаме свидетели на нов стандарт, който го надгражда като функционалност.

Концепцията за 3G мрежите се появи през 1998г., а през 2008г. бяха въведени и четвъртото поколение 4G мрежи. Невероятните възможности на съвременните смартфони и таблети зависят изцяло от поредица телекомуникационни стандарти, без които нямаше да можем да извършваме дори елементарни задачи от тях. Именно заради това сега ви обръщаме внимание на начина, по който тези технологии се развиха през последните години.

1. GSM (2G) - мрежа, при която GSM-мите започнаха да се ползват масово

Популярното съкращение означава Global System for Mobile Communications (GSM) и е стандарт, който описва протокoли за комуникация във второто поколение цифрови мобилни мрежи. В момента той се използва в над 219 държави по цял свят и според данни на анализаторите притежава над 90% пазарен дял в индустрията. GSM е наследник на 1G мрежите, който постепенно разширява възможнoстите си и позволява пренос на информация през GPRS и EDGE. Mрежите, които използват този стандарт оперират на честота, която варира между 900MHz и 1800MHz, но в Европа повечето от тях работят на 2100МHz. Oпределено можем да кажем, че именно това е технологията, която постави началото на революцията, която по-новите стандарти направиха в последните години в технологичния сектор.

2. GPRS и EDGE (2,5G) - появата на първите телефони с достъп до Интернет

General Packet Radio Service (GPRS) е следващият стандарт, който извежда идеята за мобилната комуникация на изцяло ново ниво. Мнозина продължават да го определят като 2,5G и е позициониран като междинен формат между 2G и 3G. Трябва да отбележим, че при първия от тях той осигурява скорост за трансфер на данни от порядъка на 56-114 Кbitps. Използването на GPRS се начислява на базата на обема на данните, който консумират потребителите, като те се таксуват на минута за всеки мегабайт. Технологията е неизменна част от GSM мрежите и е създадена, за да позволи пренасянето на IP пакети до външни източници, като например интернет. GPRS е съвместим с много повече протоколи и предлага функции като SMS, MMS, WAP, PoC, IM, P2M и др.

Enhanced Data rates for GSM Evolution (EDGE) е технология, която предоставя по-бързи скорости за пренос на информация и е обратно съвместима с GSM. Официалните данни разкриват, че през миналата година тя се използва в 604 различни мрежи в над 231 държави по цял свят. Стойност, която по най-добър начин показва колко е популярна тя в глобален мащаб, а една от идеите за създаването ѝ е именно да бъде по-лесно на настоящата инфраструктура да бъде ъпдейтната към нея.

Методите за комуникация, с които разполагаме днес са буквално неограничени, което дължим предимно на интернет революцията и популярността на съвременните мобилни устройства, като смартфони и таблети. Първото поколение на настоящите клетъчни стандарти, а именно 1G се появи още през 1981/1982г. и оттогава досега приблизително на всеки десет години ставаме свидетели на нов стандарт, който го надгражда като функционалност.  Концепцията за 3G мрежите се появи през 1998г., а през 2008г. бяха въведени и четвъртото поколение 4G мрежи. Невероятните възможности на съвременните смартфони и таблети зависят изцяло от поредица телекомуникационни стандарти, без които нямаше да можем да извършваме дори елементарни задачи от тях. Именно заради това сега ви обръщаме внимание на начина, по който тези технологии се развиха през последните години.

3. CDMA (2,5G) и по широкото им разпространение

Code Division Multiple Access (CDMA) представлява метод за множествен достъп, който се използва масово от различни комуникационни технологии. Благодарение на нея е възможно няколко различни предавателя да изпращат едновременно информация в даден комуникационен канал. Именно така може няколко потребителя да използват една честотна лента и респективно мрежа и това е съвсем логична еволюция на 2G стандартите. Първите усилени тестове с подобни методи се провеждат в продължение на десетилетия и водят началото си още от 30-те години на миналия век. Постепенното навлизане на тази технология постави основата на съвременните мрежи от трето поколение във вида, в който ги познаваме днес.

4. WCDMA, HSPA, HSPA+ (3G) - телефона се превърна в смартфон

Tретото поколение на мобилните 3G мрежи се отличават с множество предимства пред технологиите, които се използват преди тях. Сред най-важните са по-високата скорост за трансфер на данни, по-голям капацитет на мрежите и възможността в тях да се предоставят много по-сложни и усъвършенствани услуги на потребителите. Технологията гарантира скорост за трансфер на данни от поне 200Кbps, както и възможност за изпращане на файлове с няколко мегабита до смартфони, модеми, лаптопи и други популярни електронни устройства, които използваме в ежедневието си. Първите подобни мрежи започват да се изграждат през 1998г., а мобилния оператор NTT DoCoMo в Япония предоставя на потребителите си възможността да работят с 3G технологията в края на 2001г. Трябва да отбележим също, че UMTS-HSPA е водещия стандарт, като се очаква до края нa следващата година той заедно с LTE 3G да се използва от над 3,9 млрд. души по цял свят.

5. WiMАХ, LTE, LTE - Advanced (4G) - денят, в който забравяме да се интересуваме от скоростта на мрежата

Иновациите в индустрията доведоха и до появата на последното засега четвърто поколение на мобилните телекомуникационни технологии, което е наследник на 3G и респективно е предшественик на много по-бързите 5G мрежи, които ще видим в следващите години. В допълнение към възможността да извършваме гласови обаждания и други услуги в 3G вече имаме и широколентов достъп до интернет. Сред тях са IP телефония, геймърски и облачни услуги, мобилна телевизия с висока резолюция, триизмерни клипове и игри, видео конферентни разговори и др. Честотата, на която работят 4G мрежите попада в диапазона между 5-20MHz, като опционално може да достигне до 40МНz, а максималната скорост за трансфер на данни вече е 100Mbps. Безжичните USB модеми бяха първите устройства, които се възползваха от тази технология, а смартфоните с WiMAX се появиха през 2010г., докато първия модел с поддръжка за LTE видяхме само година по-късно.

Сподели