От хартията до таблетите - еволюцията на човешкия интелект

От RevoPad 05 септември 2014 3856 прегледа

 

 Ако настоящата статия трябваше да бъде под формата на една единствена дума, то тя със сигурност щеше да е „еволюция“. Но за разлика от еволюцията на човешкия вид, която е траела милиони години, еволюцията на технологиите - плод на гениалния човешки интелект, претърпя коренно изменение само за последните 10-15 години. Ако се замислим – като цяло човечеството съществува от десетки хиляди години, а дори според някои теории от милиони. Но ако пренебрегнем други теоритични догадки, технологиите, които днес притежаваме са плод на развитието на интелекта ни едва през последните 50-на години. А защо през хилядите ни години човешко съществувание никой не се е сетил да изобрети настолния компютър и сме чакали чак до сега.. Е друг въпрос, на друга дълга тема.

  Ако се съсредоточим върху близкото минало ще разберем, че технологичното ни развитие бележи изключително голям и все по-интензивен прогрес със всяко следващо петилетие. Погледнато от историческа гледна точка, не много отдавна бе изобретен първият компютър - през 1937г. По-късно през 1968 година се появява идеята и концепцията за персоналния таблет. През 1992 година ставаме свидетели и на първият смартфон пуснат на пазара от IBM. А през 2008 година от HTC бе пуснат и първият пълноценен тъч скрийн смартфон със операционна система Андроид. Днес през 2014 година имаме вече в пъти по-мощни мобилни устройства, които притежават огромната 4К резолюция побрана в 5 инчови дисплеи и притежаващи 16 милиона цвята, с 8 ядрени процесори с огромна изчислителна мощ и с RAM памет, колкото на един настолен компютър. От тук погледнато, сякаш вече няма на къде да бъде развивана технологията. 

Е, вероятно така са си мислели и децата от 90-те, които пишеха в училише с тебешир по черната дъска и с химикал, а по някога и с молив по светло - жълтеникавата хартия на тетрадката си. А с тежащият малко по-малко от половин килограм в джоба си GSM, те също вероятно са смятали, че технологията по това време е била стигнала върха на развитието си. 

Но днес вече сме убедени, че винаги може и още. Защото благодарение на постигнатата огромна платформа от сегашните технологии, които човекът има в ръцете си, имаме ресурс бързо да стигнем и още по-далеч в развитието си. Пример за това са последните 10 години, през които бялата гладка дъска и черният маркер замениха черната такава и тебешира, а таблета с Андроид замени купищата тедрадки. Таблетът, който е и най-тънкият в момента на пазара - Revopad N7 Mini S е с дебелина на профила само 6.8мм, което е сравнително колкото дебелината на една обикновена ученическа тетрадка. И ако в училище днес се изучават средно 13 редовни предмета и за всеки предмет имаме нуждата от минимум една тетрадка... То всеки от нас ще си зададе веднага въпроса - защо таблетът с Андроид не е бил изобретен по-рано, след като в паметта му можем да съберем написаното в стотици тетрадки! И все пак – по-добре късно от колкото никога, нали? Но ако тежестта от купищата тетрадки и бъркотията, която всички те биха създали в една ученическа чанта са проблем, то тогава колко по-голям би бил проблема, който касае изсичането на стотици дървета, които са нужни за направата им? 

А колко тетрадки ще са нужни за цяла една учебна година на един ученик? За да сме по-ясни, ще го кажем така – един единствен таблет би спасил една не малка част от природата ни, още повече защото би могъл да се ползва не само за една, но за няколко учебни години без да бъде сменян. И в днешни времена, когато все повече от учениците избират таблета пред хартията, сме на прав път. Когато човешкият интелект стига до разумни решения и ги предлага, то и всеки, който е разумен следва да ги приеме. Днес през 2014 година би трябвало всеки да е вече далеч от схващането, че не трябва да купуваме таблети и смартфони на децата си за да не ги разсейват. Ако погледнем реално на нещата ще разберем, че ползите от едно Андроид устройство са много повече от колкото недостатъците. Най-малкото заради това, че на всяко мобилно умно устройство днес имаме Гугъл, който би бил от особена помощ на всеки един ученик.

   Образно казано, ако представим еволюцията на човешкия интелект под формата на графика, то показателят за последните 10 години технологично развитие би сочил право нагоре. Развиваме технологиите си с огромна, прогресивна скорост, както никога до сега. С всяка година, дори с всеки изминал месец ставаме свидетели на поредната новост в технологиите, които масово използваме в ежедневието си. В дни, в които отключваме телефоните си само чрез пръстов отпечатък и вратите чрез сензор, който чете ретината на окото ни, летят холограми около нас в дискотеката и изследваме планети на милиони километри от нашата, нямаме право да живеем в минали векове и да използваме неща, които отдавна са заменени от други, технологично по-развити и в пъти по-безвредни за екологията на планетата ни. Така таблетът, като технологично „решение“ вече се превръща в нещо, от което всеки ученик се нуждае. Той е удобство, от което можем за първи път да се възползваме масово и да е достъпно за всеки, благодарение и на достъпните цени, на които вече се предлага на пазара. Тук няма как да не споменем , че ние от Revo - марката която в момента държи най-ниските цени на таблети и смартфони в България, първи предложихме на българския пазар първите 8 ядрени Андроид устройства.  А предложенията ни за ученически таблети преди учебната година никога не са били по-достъпни – Двуядрен таблет на цена от 86 лева или още по-мощният 4-ядрен, 8-инчов RevoPad 8P за 229 лева. Благодарение на марки като нашата, днес можем достъпно да се насладим на новите технологии, а по този начин- да стъпим и на следващото стъпало в технологичната еволюция.

 

Сподели