Първият таблет е представен преди 46 години

От REVO Pad 12 февруари 2014 2909 прегледа

DynabookКакто вече споменахме идеята за устройство подобно на съвременните таблети витае в произведенията на Артър Кларк, Стенли Кубрик, Дъглъс Адамс и много други, но човекът, който дръзва да направи първи опит за прототип на такова устройство се казва Алън Кай.

Алън Къртис Kay e американски компютърен учен. Той е избран за научен сътрудник на Американската академия за изкуство и наука и Националната академия на инженерите. Алън Кай е най-известен е със своята пионерска работа по обектно-ориентирано програмиране и разработването на прототипа Dynabook, въплащаващ идеята за съвременните таблети.

През 1968 година Кай представя KiddiComp, концепция, която 4 години по-късно се превръща в Dynabook  - "персонален компютър за деца на всяка възраст". Идеята е преносимото образователно устройство да притежава функции, каквито притежават съвременните лаптопи, но с почти вечен живот на батерията.  през 1972г. е разработен прототип, базиран на концепцията - Xerox Alto, първоначално, наречен "междинен Dynabook ". По същото време Кай в своята статия се опитва да идентифицира съществуващите хардуерни компоненти, които могат да бъдат използвани в Dynabook , включително екрани, процесори и памети .

Иниацитивата за разработването на проекта, от части се дължи на необходимостта от подобно мобилно устройство за военни цели. 

Въпреки, че хардуера, който е необходим за създаването на Dynabook вече е наличен, според Алън Кай, Dynabook все още не е разработен, защото липсват ключовия софтуер и образователните учебни програми.

Днес, 46 години по-късно (Само 46? Браво!)  технологиите ни дават възможност RevoPad да представи  най-евтиният и най-тънкият таблет .

Сподели