Таблет или електронна книга?

От RevoPad 27 септември 2014 15906 прегледа

таблет или електронна книгаАко сте от хората, които обичат да четат докато пътуват, докато си лежат мързеливо вкъщи, докато се пекат на плажа, докато са в метрото, в автобуса, в тоалетната... Или просто обичате да четете, то тази статия ще изясни много и важни за вас неща. Вероятно ако сте един от гореизброените типове то е ясно, че поне веднъж в тези технологично напреднали времена сте си задавали въпроса „таблет или електронна книга да избера?“. Ако трябваше да отговорим съвсем кратко на този въпрос, щяхме да ви кажем, че това е като да сравнявате калкулатор с лаптоп – едното е предназначено само за смятане и нищо повече. Докато с лаптопа – можете да извършвате един куп неща, като започнем от това да браузвате в интернет и стигнем до това да играете тежки 3D игри, като GTA5 например. И да – лаптопа също би ви свършил работа да пресметнете колко е 2х2. Но до тук със сравнението между лаптопа и калкулатора, понеже за разлика от таблета и електронната книга, разликата им в цената както знаем е огромна. Не така обаче стоят нещата при е-book-а и таблета, понеже в повечето случаи цената на електронната книга надминава тази на таблета. Странно, но е факт.

За да направим по-ясно сравнението между двете устройства, ще изложим плюсовете и минусите на едното и другото от техническа гледна точка. Нека започнем с електронната книга и нейните плюсове, които биха и дали евентуално предимство пред един таблет:

 • Работи с „е-ink” (електронно мастило) вместо с електронна матрица с пиксели и подсветка. Което като технология е по-енергоспестяващо и дава повече работни часове на батерията.

 • В повечето случаи е-book-а тежи по-малко от таблета.

 • Не се забелязват отблясъци по дисплея при пряка светлина заради матираната му повърхност.

  До тук с привилегиите, които ни дава електронния четец. И понеже същите са минуси при таблета ще обобщим и това, че той:

 • Изисква по-често зареждане на батерията (в зависимост от начина на ползване).

 • Тежи малко повече от е-book-а.

 • Повечето таблети са със полирани стъклени екрани и при пряка светлина се забелязват отблясъци.

  Не бързайте да правите заключения до тук понеже следва най-важното. Плюсовете на таблета пред минусите на електронната книга:

 • Предоставя бързоскоростен достъп до интернет при браузване, гледане на флаш клипове, достъп до най-популярните сайтове като YouTube, Facebook, Vbox7, Instagram, Twitter и много други.

 • Предоставя възможност за преглеждане на всякакъв вид формати и видове мултимедия от обикновени снимки и картинки до огромни по размер Blu-Ray пълнометражни филми.

 • Дава възможност за гейминг, като имате изключително огромен избор от всякакви видове игри, които можете да намерите за безплатно сваляне от Google Play.

 • Притежава екран, който има възможност да излъчва до 16 милиона цвята при опресняване на картината над 65 кадъра в секунда под HD или Full HD пикселна резолюция. Което в сравнение с черно-белия екран на електронната книга означава, че на таблета очите ви ще виждат изображенията така, както ги виждате и в реалния свят.

 • Възможност за заснемане на HD или Full HD снимки и видео клипове благодарение на вградената задна камера.

 • Възможност за провеждане на видео разговори чрез предната вградена камера.

 • 24/7 пълноценен високоскоростен достъп до всички социални мрежи и чатове като facebook, skype, viber, whatsapp и много други.

 • Слушане на музика с високо качество и особено богат избор от плеъри за целта, поддържащи най-разнообразни настройки за звука, готови да бъдат безплатно свалени от Google Play.

 • Готовност за инсталиране на най-разнообразни приложения (програми) за всякакви цели.

 • Възможност за провеждане на разговори.

 • GPS навигация.

 • Четене на електронни книги и богат избор от безплатни приложения за целта, като всяко едно от тях предоставя на потребителя изключително много функции и настройки за по-удобно четене, каквито е-book четците физически няма как да притежават дори.

 • Възможност изразходването на батерията да бъде сведено до минимум чрез настройки така, че да издържи до няколко дни с един заряд.

 • Естествено, можете и да смятате с него.

 • Много други!

И както по-горе плюсовете на електронния четец бяха минуси за таблета, тук ситуацията е идентична – плюсовете на таблета са недостатъци за е-book-а. Което обезмисля това да ги изброяваме, защото по-горе описаните възможности, които ви предоставя един таблет, няма как да ви бъдат предоставени от една електронна книга. Забравете за старите легенди и митове, които гласяха, че електронната книга е по-щадяща за очите и че екрана на таблета е вреден. Днешните модерни IPS екрани са достатъчно оптимизирани за човешкото око така, че да бъдат съвсем безвредни дори след часове взиране в таблета. Това се постига най-вече с опресняването на картината, което, както по-горе споменахме, при модерните таблети е вече над 65 херца. А ако ви притесняват отблясъците по дисплея, които поради матовия екран на е-book-а отсъстват при него, при таблета решението да се премахнат е много просто – в момента на пазара се предлагат различни видове протектори за екрани, сред които ще намерите и матиран такъв. Поставяйки матиран протектор на таблета си, вие автоматично, лесно и перманентно се отървавате от досадните отблясъци (ако са такива за вас).

Искрено се надяваме, че статията е била полезна за тези от вас, които са поставени пред дилемата „таблет или електронна книга“. Не се замисляйте – таблета винаги ще ви бъде в пъти по-полезен и по-функционален от една електронна книга. Та това е джобен компютър, връзка със света! И в предвид факта, че в момента се продават e-book четци, чиято цена превишава тази на един таблет от среден клас... Смятаме, че е недопустимо един потребител да избере ограничението предложено на висока цена, пред свободата и пълноценната функционалност предложени на нормална цена. Ние от Revo например отдавна сме решили казуса с таблетите и електронните книги, още с пускането на пазара на модела RevoPad T10, който в момента се предлага на промоционалната цена от 89 лева и притежава 7“ екран с голяма гъстота на пикселите и резолюция 1024х600. Тези параметри правят образа на RevoPad Т10 изключително фин и удобен за четене. Също така вида на екранната матрица е TFT, което ще рече, че подсветката на екрана е мека и още по-удобна за дълго четене. А андроида, с който идва зареден модела ви дава възможност да съберете света под пръстите си. Изборът е ваш!

Сподели