Телефон, GSM, Смартфон какво следва

От REVO Pad 13 септември 2014 4826 прегледа

Телефон, GSM, Смартфон какво следваНа 10 Март 1876 Александър Бел успява да предаде посланието до своят асистент "Г-н Уотсън, елате тук, искам да ви видя. Изобретението Телефон вече е създадено. Тук ще ви разкажем най-любопитните моменти от дългият път на телефона, през GSM до Смартфоните, такива каквито ги познаваме днес. Ще се опитаме също да прогнозиреме развитието на тези технологии. Какво още да очакваме от смартфоните? А може би бъдещето принадлежи на коренно различна технология за кято още не подозираме?

Преди Бел да направи своето откритие, много учени работят по темата за предаване на глас по разстояние.

От класически телефони с хардуерни клавиатури до смартфони с тъчскрийн

Само преди няколко години все още използвахме класическите телефони с малки дисплеи и хардуерни клавиатури, за да комуникираме с приятелите си. Премиерата на първия смартфон с тъчскрийн промени изцяло представата ни за възможностите на мобилните ни устройства и днес те са по-популярни от когато и да е било. Иновациите в индустрията, обаче са сигурна гаранция, че технологичния напредък няма да спре дотук и скоро ни очакват още много интересни събития в сектора. Ето и какви нововъведения тепърва ще улесняват и променят начина, по който работим със своите смартфони:

Високоскоростни мрежи и модерни аксесоари за смартфони

Навлизането на високоскоростните 4G мрежи постепенно проправя път за навлизането на дори още по-бързите 5G мрежи, които ще се появят до края на десетилетието. Смарт часовниците са друга пазарна ниша, която тепърва ще има все по-голямо влияние сред потребителите и неслучайно всички водещи компании вече представиха подобни модели на пазара. От своя страна те представляват чудесно допълнение към смартфоните ни, позволявайки да виждаме нотификациите от тях без дори да се налага да ги вадим от джоба или чантата си.

Internet of Things или как да контролираме множество устройства

Можем да сме сигурни, че бъдещите ни мобилни устройства ще са оборудвани със все повече сензори, които генерират данни в реално време не само за сърдечния ни ритъм, но също за други биометрични показатели и движенията ни. Концепцията за Internet of Things е доста интересна и е базирана на идеята всичките ни устройства да са свързани към интернет и да използваме една джаджа, с която да ги контролираме. В случая не става въпрос само за смартфоните, а дори за домовете ни, където да можем да навигираме всичките си домакински уреди, телевизори, термостати и дори ключалките на вратите си.

Жестови команди и гласови услуги

Много разработчици вече разработват софтуерни приложения, които да превърнат тази идея в реалност и не сме далече от времето, когато мобилните ни устройства ще ни познават толкова добре, че ще знаят кога е време да станем за работа, да отговорим на имейл, да си легнем и ще се адаптират към нашите навици, за да са ни максимално полезни. Жестовите команди са друга иновация, която ще промени изцяло начина, по който взаимодействаме със смартфоните си. Гласовите услуги вече са ключови за тяхната функционалност и се радват на голяма популярност сред потребителите и е само въпрос на време да можем да ги контролираме изцяло с движенията си.

Смартфонът постави началото на технологична революция

Eволюцията на Bluetooth LE технологията според мнозина ще доведе до превръщането на смартфоните в универсален рецептор за нотификации, които са базирани на прецизни данни за локацията ни във всеки един момент. По този начин ще можем например веднага да разберем къде има свободно място на паркинга или да използваме купони за намаления в заведения, веднага след като влезем вътре. Подобни приложения имат потенциала и да подобрят сегашните системи за мобилни плащания, които набират все по-голяма популярност сред потребителите. Смартфоните са многофункционални устройства, които само поставиха началото на технологична революция, която тепърва ще промени ежедневието ни.

Сподели