Телефони до Смартфони. Дългият път на еволюцията

От REVO Pad 14 август 2014 8318 прегледа

Eволюцията на съвременните технологии постепенно превърна базовите мобилни телефони, които бяхме свикнали да използваме дълги години в многофункционалните, практични и бързи смартфони, които използваме днес. Сензорни дисплеи, медийни плейъри, GPS чипове и разнообразните приложения са ключовите характеристики на този тип устройства. В момента моделите с Android OS доминират пазара, като причината за това е, че операционната система е с отворен код и безплатна за производители, което провокира интереса на повече компании към нея. 

Няма никакво съмнение, че тя ще продължи да бъде водещ фактор в развитието на индустрията и в следващите няколко години. Концепцията за мобилния телефон се появява за първи път в главата на Александър Бел, който създава подобно устройство още през 19-ти век. Разбира се в последните десетилетия тази иновация е претърпяла невероятна еволюция, за да превърне в реалност съвременните ни устройства. Първоначалната идея за телефон е това е да апарат, който е в състояние да приема звук и така да улесни комуникацията между тях.

Какво има в един телефон

По традиция всеки един мобилен телефон е оборудван с няколко съставни части, а именно микрофон, слушалка, клавиатура и звънец.  Включването на първия компонент е ключа за трансформиране на звукови вълни  в електрически сигнали, които се предават в честотната лента между 0,3-3,4GHz. Teлефонният трансформатор е компонента, който позволява да се редуцират до минимум страничните звуци, за да се получи нормална връзка. Всеки един подобен модел може да превръща електрическия в радио сигнал към базовите станции към определена централа.

първият телефон в БългарияИсторията на телефона в България

България също има дълга история в използването на подобни устройства, като първата подобна връзка е осъществена още през 1877г. Комуникацията се случва в град Пордим по време на обсадата на Плевен при Руско-турската война. Самият разговор е проведен между крал Карол I и Николай Николаевич от щаба на двете воюващи армии. Само две години по-късно, телефонът става основно средство за комуникация в страната ни, като междуселищните връзки водят началото си още от 1891г.

Какво е клетъчна мрежа

Teлефонната комуникация е възможна заради доста иновации, като една от тях е разпределената мрежа с радиовръзка, която свързва отделните устройства. По този начин се осъществява контакт между всички клетки, които работят с отделни предаватели на фиксирани локации, които сме свикнали на наричаме базови станции. Най-големите предимства на тези инфраструктурни съоръжения са повишения капацитет, ниския разход на енергия, голямото покритие и липсата на смущения.

Първите съвременно мобилни телефони

Думата телефон има гръцки корени и е комбинация от техните наименования за „далече“ и „звук“. Концепцията за подобно устройство се появява в интересна общност от хора, които се наричат „Моbileers”, които експериментират усилено с радиочестоти, за да осъществят успешна комуникация. В средата на 50-те години на миналия век представителите на органите на реда в Швеция разработват прототип на телефон. Идеята им е така да установят контакт между плавателните съдове и наземната контролна станция на сушата, като в техния случай след шест разговора се изчерпва капацитета на батерията.

Ericsson са първата технологична компания, която може да се похвали, че създава работеща телефонна централа, която започват да използват през 1956г. Устройствата, работещи в мрежата ѝ, обаче тежат изумителните за днешните стандарти 40 килограма, като седем години нейната работа е прекратена.

телефонът на мартин купърМоделът на Мартин Купър

Идеята за първият мобилен телефон във вида, който го познаваме днес е вдъхновена от култовата сага Star Trek. Джаджата е проектирана от Motorola и носи името DynaTAC 8000X и на 3 април 1973г. д-р Мартин Купър провежда първия разговор с него, за да демонстрира възможностите му. Самият модел е оборудван и с девет допълнителни бутона за различни функции като Function, End, Power, Lock, Send, Clear, Volume, Lock и Recall. Eдно десетилетие по-късно компанията представя негова актуализирана версия, която тежи 1 килограм.

 

Еволюцията на устройствата

Трябва да измине дълго време преди да навлезат устройствата от т.нар. „второ“ поколение, които да положат основите на съвременните смартфони. Едно от най-важните подобрения в тях е, че вместо аналогова трансмисия работят с цифров сигнал, а размерите им са осезаемо по-малки и достига до около 200 грама. Първото SMS съобщение е изпратено преди повече от 20 години, а именно през 1992г., а четири години по-късно от Motorola реализираха премиерата на StarTAC, който придоби голяма популярност сред потребителите. Малко след това станахме свидетели нa навлизането на Bluetooth слушалките, които позволяват да говорим без да се налага да използваме ръцете си.

Новото поколение телефони

Иновациите в тази сфера продължават да се развиват с пълна сила и тази тенденция се задълбочава след появата на BlackBerry 850, който е създаден специално за бизнес потребителите. Aко се чудите кой е изобретил първият мобилен телефон с вградена камера, то отговора на този въпрос е Sharp със своя J-Phone, който дебютира на пазара през 2000г. Постепенно големите компании започнаха да се надпреварват в разработването на все по-компактни и леки устройства, които обаче предлагат много повече функции.

Nokia революционизира изцяло този сегмент след като стартираха доставките на култовия 1100, който се продаде в над 250 млн. броя в глобален мащаб. Моделите вече започнаха да ни осигуряват по-дълъг живот на батерията, функционират като музикални плейъри и ни предоставят все повече вграден памет. Компаниите също така експериментират с различни интерфейси на моделите, които да ги отличават от конкурентите им на пазара.

Навлизането на смартфоните

Първият iPhone изненада доста хора със своя сензорен дисплей, но тази иновация се превърна в неизменна характеристика на съвременните устройства. Google бързо намериха подобаващ отговор със своята мобилна платформа Android OS, като НТС Dream бе първият модел на пазара с нея. В момента в онлайн магазините им могат да се намерят стотици хиляди приложения, с които потребителите да се забавляват във всяка една ситуация. Ако търсите евтин и елегантен смартфон, който има диспей с висока резолюция, многофункционална камера и дълъг живот на батерията най-добре се ориентирайте към достъпните устройства на RevoPad.

Сподели