UMTS стандарта и приложeнието му в мобилните GSM мрежи

От REVO Pad 02 юни 2014 3527 прегледа

UMTSUniversal Mobile Telecommunications System (UMTS) е трето поколение мобилна клетъчна система, която е базирана на популярния GSM стандарт. Самата технология е разработена от 3rd Generation Partnership Project (3GPP) и се отличава с висока спектрална ефективност и скорост. UMTS функционира благодарение на три ключови компонента, а именно мрежа за радио достъп UTRAN, основна мрежа MAP и система за идентификация на потребителите със SIM карти.

Трябва да отбележим, че понякога тази технология е наричана 3GSM или Freedom of Mobile Multimedia Access (FOMA). За разлика от EDGE и CDMA 2000 тя налага изискването за изцяло нови базови работни станции и честотни разпределения. Първите потребителски UMTS мрежи се появяват през 2002г., като основния акцент при създаването им е възможността за провеждане на видео разговори и гледане на мобилна телевизия, а след това се фокусира и към достъпа до интернет.

Технологията осигурява максимална скорост за трансфер на информация от 42Mbps, но когатo в мрежата е включен и стандарта HSPA+. Стойности, които значително надвишават 9,6Kbps при GSM и 14,4Kbps при CDMAOne каналите, което закономерно предпоставя навлизането и в индустрията. В последните години много държави, които предлагат UMTS инфраструктура започнаха да я модернизират с включването на HSDPA, която е известна и като 3,5G.

Интересното е, че от 3GPP планират да продължат да инвестират средства в разработването на тази технология. Бъдещите и планове в дългосрочен план предвиждат UMTS да се доближи до скоростите, които гарантират 4G мрежите. По този начин потребителите ще могат да изтеглят данни с 100Mbps, а при ъплоуд тази стойност ще бъде 50Mbps. За да постигнат този ефект те ще заложат на въздушен интерфейс от ново поколение, използва т.нар. ортогонално честотно разделяне на каналите.

Сподели