Високоскоростен мобилен интернет през НSPA интерфейс

От REVO Pad 30 май 2014 3578 прегледа

НSPAНSPA е съкращение от „High Speed Packet Access” и представлява стандарт за мобилна комуникация, който съчетава два протокола, а именно „High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) и “High Speed Uplink Packet Access (HSUPA). Teхнологията подобрява значително работата на съществуващите мобилни телекомуникационни мрежи от трето поколение. Първата версия на НSPA увеличава максималната скорост за трансфер на данни до 14Mbps за изтегляне и 5,76Мbps за ъплоуд.

Новият стандарт също така намалява латентността или т.нар. „време за изчакване“ и гарантира пет пъти по-голям капацитет за даунлоуд, в сравнение с протокола WCDMA. Въпреки тези подобрения развитието на технологиите направи необходимо разработването на още по-бърза технология, която да задоволи нарастващите нужди на потребителите. Именно този фактор провокира създаването на още по-усъвършенстван стандарт с името „Evolved HSPA“, който е познат също и като “HSPA+”.

Технологията бе разработена през 2008г., но масовото и навлизане в глобален мащаб се реализира две години по-късно. Благодарение на нея потребителите могат да получат много по-високи скорости за трансфер на информация, която са съизмерими с тези на LTE мрежите. Evolved HSPA гарантира 168Mbps за даунлоуд и 22Mbps при ъплоуд на информация и това е значително подобрение, в сравнение с първата версия на технологията.

На теория тези стойност могат да бъдат постигнати с използването на „Мultiple-Antenna” метод или “MIMO”, както и с комбинация на няколко клетки в една със стандарта „Dual-Cell HSDPA”. Реално самите скорости са по-ниски, като технологията има и още едно важно предимство, а именно, че подобрява живота на батерията на устройствата, които я поддържат.

В заключение ще отбележим, че HSPA+ не трябва да се бърка с LTE, която използва изцяло нов въздушен интерфейс, който е базиран на стандарта OFDMA. Teхнологията представлява сериозно подобрение на съществуващите 3G мрежи и позволява на мобилните оператори да адаптират скорости, които са характерни за 4G, но без да изграждат нова инфраструктура и да използват радио интерфейса на този протокол за комуникация.

Сподели